edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto winogronowe z agrestową masą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na masę znalazłam kiedyś w necie i w końcu postanowiłam go wypróbować, świetnie smakowała :)

Ciasto winogronowe z agrestową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto winogronowe z agrestową masą

 

  • CIASTO – na tortownicę 22-24 cm:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 30 dag bezpestkowych, drobnych, zielonych winogron
  • MASA:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 jajko
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto winogronowe z agrestową masą
CIASTO: Winogrona opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C. Całe jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem). Przestudzone ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.



MASA: Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie margarynę, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat. Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Ciasto winogronowe z agrestową masą
Do ubitych z cukrem jajek dodałam mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto winogronowe z agrestową masą
Na cieście rozsypałam umyte i osuszone winogrona.
Ciasto winogronowe z agrestową masą
Wystudzone ciasto rozkroiłam na dwa blaty.
Ciasto winogronowe z agrestową masą
Na dolny blat wyłożyłam gorącą masę i przykryłam górnym blatem.