Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto wiewiórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto wiewiórka z orzechami, rodzynkami oraz jabłkami.

Ciasto wiewiórka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiewiórka

 

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki rozpuszczonej margaryny
  • orzechy włoskie - 2 szklani posiekanych
  • garść rodzynek
  • 4 jabłka

 

  • Cukier poder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiewiórka
Jajka ubijamy na puszysto z cukrem. Siekamy orzechy. Jabłka kroimy w kostkę. ( można również zamiast jabłek dać gruszki) . DO masy jajecznej dodajemy mąkę cały czas ubijając. Wsypujemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Roztapiamy margarynę. Delikatnie ją studzimy. Tak aby nie była ani zimna ani gorąca. Ma być letnia. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą orzechy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kosteczkę. posypujemy je delikatnie mąką.. Dosypujemy wymieszane składniki do miski z mąką i delikatnie, ale dokładnie mieszamy wszystko razem ze sobą. Do czasu aż połącza sie wszystkie składniki. Masa powinna być gęsta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do peiczenia i na opapier przekładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 minut. Odstawiamy do czasu gdy ciasto trochę przestygnie. I posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wiewiórka
zamiast jabłek można dodać gruszki lub połączyć je razem z jabłkami
Ciasto wiewiórka
suche skłądniki mieszamy i posypujemy delikatnie mąką
Ciasto wiewiórka
pieczemy w 180 stopniach w tortownicy wyłozonej papierem do peiczenia
Ciasto wiewiórka
po 35 minutach sprawdzić czy ciasto się upiekło suchym patyczkiem