mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ciasto truskawkowe pod pianką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto kruche z truskawkami

Ciasto truskawkowe pod pianką.

Składniki:

Ciasto truskawkowe pod pianką.

 

  • Ciasto:
  • 1,5 łyżki śmietany,
  • 2,5 szkl mąki,
  • 1 szt margaryna,
  • 4 szt żółtka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • Nadzienie:
  • 0,5 kg truskawek,
  • 4 szt białka,
  • szczypta bułka tarta,
  • 1 szkl cukier puder
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe pod pianką.
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 2 części. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok 20 - 30 min.
Wyciągamy pierwszą część ciasta i rozkładamy na blaszce.
Następnie układamy pokrojone truskawki i posypujemy cukrem pudrem i odrobiną bułki tartej.
Ubijamy pianę na sztywno z białek i dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy i rozsmarowujemy na truskawkach.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce (grube oczka).
Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach.