Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W prosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawek

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 5 szt
  • margaryna -250 g
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • mąka- 2 szkl
  • tłuszcz do formy
  • MASA TRUSKAWKOWA
  • dżem truskawkowy - 2 słoiki
  • kisiel truskawkowy - 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę. Dodać jajka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebek foliowych, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA Dżemy truskawkowe wyłożyć do miski, dodać kisiel w proszku truskawkowy, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć masę truskawkową, na masę wyłożyć drugą część ciasta startą na tarce. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut