WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto Toffi na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo słodkie i mocno kremowe ciasto. Bez pieczenia, na herbatnikach, potrzebuje kilku godzin w lodówce przed podaniem.

Ciasto Toffi na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Toffi na herbatnikach

 

  • 2 duże paczki herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 3,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 szkl mąki
  • cukier waniliowy
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Toffi na herbatnikach
Zagotowujemy 2 i pół szklanki mleka z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Mąkę ubijamy z 1 szklanką mleka i żółtkami, wlewamy do gorącego mleka, dokładnie miksujemy do zgęstnienia i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy dokładnie z cukrem waniliowym, wlewamy tężejąca żelatynę i miksujemy. Na dnie blachy wysmarowanej masłem układamy warstwę herbatników, następnie masę budyniową, herbatniki, podgrzaną masę kajmakową, koleją warstwę herbatników, ubitą z żelatyną śmietanę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto Toffi na herbatnikach
Gotujemy masę budyniową i układamy na herbatnikach, przykrywamy kolejnymi.
Ciasto Toffi na herbatnikach
Po masie budyniowej wykładamy masę kajmakową.
Ciasto Toffi na herbatnikach
Śmietanę dokładnie miksujemy z rozpuszczoną żelatyną.
Ciasto Toffi na herbatnikach
Wierzch ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi.