szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ciasto śliwkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe ciasto do przygotowania w kilka chwil. Najlepiej smakuje posypane tylko cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe z migdałami

Składniki:

Ciasto śliwkowe z migdałami

 

  • 250 dag. mąki
  • 170 g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • ½ szkl. płatków migdałowych
  • 1 szkl. wydrążonych śliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z migdałami

Przygotowanie ciasta

Ciasto śliwkowe z migdałami
Ciasto śliwkowe przed wstawieniem do piekarnika

Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, sodę, proszek do pieczenia. Olej połączyć z mlekiem i jajkiem. Dodać do sypkich składników i wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na nim wydrążone połówki śliwek (skórką do dołu) lekko je wciskając w ciasto.

Pieczenie

Ciasto wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut. Przestudzone posypać obficie cukrem pudrem.