marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ciasto strudlowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Ciasto strudlowe

Składniki:

Ciasto strudlowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto strudlowe
Stopić smalec do posmarowania ciasta. Mąkę, smalec, jajko i ocet zagnieść z ciepłą, osoloną wodą, by powstało miękkie ciasto. Podzielić je na dwie części, uformować w kule i ułożyć na posypanej mąką desce pod nagrzanym rondlem. Po upływie 15 minut rozwałkować ciasto, a następnie wyciągać je palcami we wszystkich kierunkach tak, by zrobiło się bardzo cienkie. Grube brzegi ciasta zwisające ze stołu-odciąć. Porozciągany, bardzo cienki placek ciasta podsuszyć, po czym skropić roztopionym smalcem (tłuszcz nie może być gorący). Dalej postępować z ciastem tak, jak zaleca przepis. Smacznego

Tagi:

jajko jajka