Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto piernikowe z serem i makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto piernikowe z serem i makiem to ciekawe połączenie

Ciasto piernikowe z serem i makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto piernikowe z serem i makiem

 

  • 25 dag masła
  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 8 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 1 kg sera zmielonego
  • 100 ml śmietanki
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 40 dag masy makowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z serem i makiem
Do garnka włożyć 25 dag masła, dodać cukier, kakao, mleko, gotować około 7 minut, ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, 5 żółtek, wymieszać, dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Do zmielonego sera dodać śmietankę, mąkę ziemniaczaną, żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rodzynki i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Przygotowany ser wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na ser łyżką układać porcje gotowej masy makowej. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.
Ciasto piernikowe z serem i makiem
Ciasto wylać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć przyprawiony ser.
Ciasto piernikowe z serem i makiem
Na ser łyżką ułożyć masę makową i włożyć do nagrzanego piekarnika.