bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto Lambada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lambada to bardzo lekkie i orzeźwiające ciasto, ładnie się prezentuje na stole. Jest pyszne, polecam.

Ciasto  Lambada

Składniki:

Ciasto Lambada

 

  • Biszkopt:

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki wody

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 1 litr soku pomarańczowego z kartonu

 

  • 2 budynie waniliowe

 

  • 1,2 szklanki cukru

 

  • Masa śmietanowa:

 

 

 

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:

 

  • czekolada gorzka lub mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto Lambada
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie dodać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć do dużej blaszki (25x40) i piec ok.30 min. w temp.180 stopni

.3,5 szklanki soku zagotować z cukrem, w pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Ciągle mieszając ugotować budyń.

Ciepłą masę wylać na upieczony biszkopt i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać wystudzone mleko z żelatyną.

Wyłożyć na ostudzoną masę budyniową. Czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać nią wierzch ciasta.

Wstawić do lodówki.