lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak jakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało.

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto kruche:

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 5 żółtek

 

  • ksylitol 120 g

Dodatkowo:

  • śliwki 500 g mrożone( akurat miałam jeszcze)

Beza:

  • 5 białek

 

 

  • 1 szklanka ksylitolu

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Odmierzam ksylitol i wsypuję do mąki. Margarynę kroję drobno i dodaje do składników,wbijam żółtka.

Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą 24 cm wykładam papierem do pieczenia, dół i boki obklejam ciastem kruchym. Śliwki rozmrażam 2 godziny wcześniej,odsączam na sicie i przekładam na ciasto kruche.

Pianę ubijam ze szczypta soli i ksylitolem na sztywno, kładę ją na śliwki, tarce i posypuję na bezę. Piekę w 170 stopniach koło 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekładam na paterę.

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Do misy wsypuję przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Odmierzam ksylitol
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Formę okrągłą 24 cm wykładam papierem do pieczenia, dół i boki obklejam ciastem kruchym.
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Śliwki rozmrażam 2 godziny wcześniej,odsączam na sicie i przekładam na ciasto kruche.
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Pianę ubijam ze szczypta soli i ksylitolem na sztywno, kładę ją na śliwki.
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką
Wyjmuję ciasto z zamrażalnika, nadal jest miękkie, palcami rozrywam ciasto i posypuje na bezę