SUPERPRZEPIS

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą Więcej zdjęć (2)

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Na wierzchu chrupiąca beza z piankowym środkiem.

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnego mleka

BUDYŃ RABARBAROWY:

  • 500 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu malinowego

BEZA:

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

ETAP 1:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą
Ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia.

W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.

ETAP 2:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą
Rozmieszany budyń wlać do rozgotowanego rabarbaru.

Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać.

Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru.

ETAP 3:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą
Gorący budyń wyłożyć na upieczone, kruche ciasto.

Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.

ETAP 4:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą
Do białek dodawać stopniowo porcje cukru i miksować, aż się rozpuści.

Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople.

Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)


Tagi:

ciasto