SUPERPRZEPIS

Ciasto Królowa Śniegu

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto Królowa Śniegu Więcej zdjęć (5)

Ciasto zachwyca swoim smakiem i wyglądem, jest słodkie, kremowe, świetnie wpiszę się w zimową aurę. Zasmakuje małym, jak i dużym, gorąco polecam

Składniki:

Ciasto Królowa Śniegu

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM NIEBIESKI:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
  • KREM BIAŁY:
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • WARSTWA NIEBIESKA:
  • 2 galaretki niebieskie,
  • 500ml wody,
  • DO DEKORACJI:
  • cukrowe ozdoby,
  • 300g śmietany kremówki+4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Królowa Śniegu

BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt wystudź. Biszkopt można nasączyć ponczem.

KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.

KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.

WARSTWA NIEBIESKA: Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą. Smacznego !


Polecamy: zabawa w kuchni >>>

Ciasto Królowa Śniegu
Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera.
Ciasto Królowa Śniegu
Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić.
Ciasto Królowa Śniegu
Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej.
Ciasto Królowa Śniegu
Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.