Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto kokosowe ze śmietaną na kruchym spodzie z dodatkiem dżemu truskawkowego. Łatwe w wykonaniu, polecam.

Ciasto kokosowe

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 50 dag
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka - 5 szt
  • cukier puder - 1/2 szkl
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • masło zimne - 25 dag
  • śmietana gęsta -1 łyżka
  • sól - szczypta

 

  • MASA KOKOSOWA:
  • białka - 5 szt
  • śmietana gęsta 18% - 1 Litr
  • wiórki kokosowe - 20 dag
  • cukier puder - 1/2 szkl
  • budyń śmietankowy w proszku - 2 op
  • mąka ziemniaczana- 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • dżem truskawkowy -1 słoiczek
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę.

Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej. Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), wyłożyć na ciasto masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut.