Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny jabłecznik, który smakuje każdemu. Można go piec i jeść na okrągło. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak niesamowity...

Ciasto jabłecznik

Składniki:

Ciasto jabłecznik

Ciasto dolna warstwa

Ciasto górna warstwa

Lukier

  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 50 ml wody
  • Kilka kropel cytryny

Masa jabłkowa

  • litrowy słoik startych lub uprażonych jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłecznik

Ciasto dolna warstwa:

W misce ucierać rękoma: margarynę, mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.

Gdy masa będzie jednolita to 3/4 masy przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.

Masa jabłkowa

Jabłka połączyć z odrobiną cukru i opcjonalnie z cynamonem (w zależności od upodobań). Gotową masę jabłkową wyłożyć na ciasto.

Ciasto górna warstwa

Do pozostałej masy ciasta, wbić jajko, wsypać cukier i wlać śmietanę. Wymieszać rękoma. Masa musi być płynna. Gotową masę wlać na jabłka.

Pieczenie

Ciasto Jabłecznik
Forma do wykonania jabłecznika: 37cm x 25cm

Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni. Ciasto włożyć do nagrzanego i piekarnika i piec około 1h (do zarumienienia). Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika do przestudzenia.

Lukier

Składniki na lukier wymieszać widelcem. Lukier powinien mieć konsystencję płynną, ale gęstą. Gotowy lukier wlać na ciasto i równomiernie posmarować pędzelkiem lub widelcem.


Tagi:

ciasto owoce