Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto czekoladowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bardzo słodziutkie ciasto z kokosem

Ciasto czekoladowo-kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kokosowe

 

  • 200 gram masło
  • 1 szkl cukier
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąka
  • 150 gram mlekoa
  • 8 łyżki wiórków kokosowych
  • 7 łyżek czekolady w proszku
  • 3 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • polewa:
  • 5 kostek czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kokosowe
Ucieramy cukier z masłem. Następnie mieszamy z jajkiem i mlekiem. W drugiej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy czekoladę w proszku oraz 4 łyżki wiórek kokosowych. Natłuszczamy formę. Nalewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180 st. Przygotowujemy polewę poprzez rozpuszczenie czekolady w gorącym mleku i polanie nią ostygniętego ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto czekoladowo-kokosowe
ucieramy masło z porcją cukry na gładką masę
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Mieszamy w drugiej misce suche składniki
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Łączymy zawartość obu misek i dodajemy czekoladę oraz wiórki kokosowe