migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto czekoladowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Bardzo proste, mocno czekoladowe, lekko wiglotne i chrupiące od orzechów takie właśne jest to ciasto. To ciasto w sam raz dla miłośników czekolady i dla osób, które nie przepadają za ciastami z kremem.

Ciasto czekoladowo-orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe

 

 

  • dekoracja:
  • polewa deserowa
  • dekoracja cukrowa-perełki i śnieżynki

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-orzechowe
Czekoladę mleczną i gorzką połamać i przełożyć do miski. Dodać masło i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać i odłożyć.

Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować aby składniki się połączyły.

Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Ponownie zmiksowac aby składniki sie połaczyły. Tortownice o średnicy 24 cm natłuścic i posypac tarta bułką.

Przełozyc mase i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 35-40 minut, ciasto powinno być w środku lekko wilgotne.

Upieczone ciasto wystudzić i udekorować polewą oraz dekoracjami cukrowymi.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Czekoladę mleczną i gorzką połamać i przełożyć do miski. Dodać masło i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Orzechy włoskie posiekać nożem i odłożyć.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać wystudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Ponownie zmiksowac aby składniki sie połaczyły.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Ciasto czekoladowo-orzechowe w przekroju