pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto czekoladowe przekładane kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przekładane kremem orzechowo-kokosowym

Ciasto czekoladowe przekładane kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe przekładane kremem

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • kakao ¼ szklanki
  • woda ½ szklanki
  • jajka 5
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier ½ szklanki
  • margaryna 1
  • maślanka 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • soda 1 łyżeczka
  • Krem: mleko skondensowane słodkie 1 puszka
  • orzechy włoski 15 dag
  • wiórki kokosowe 15 dag
  • margaryna ½ kostki
  • Polewa: ½ czekolady
  • mleko 3,2% około 30 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Margarynę trzymaną w temperaturze pokojowej ucieram z solą, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Kakao rozpuszczam w ½ szklanki gorącej wody. Mąkę pszenną mieszam z sodą. Do utartej margaryny na przemian dodaję kakao, wsypuję mąkę i wbijam jajka. Cały czas mieszam, aby powstała masa była jednolita. Na koniec wlewam maślankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na 3 części. Wylewam na okrągłą blachę i piekę w temperaturze 170°C około 30 minut. Upieczone 3 placki studzę. Zabieram się za krem. W rondelku na małym ogniu łączę mleko skondensowane z margaryną. Dokładnie mieszam i podgrzewam do momentu zagotowania. Gotuję do lekkiego zgęstnienia masy. Wsypuję posiekane i sparzone wrzątkiem orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Krem intensywnie mieszam, aby składniki dokładnie się wymieszały. Na upieczone placki czekoladowe nakładam krem. Dokładnie rozsmarowuję na całej powierzchni placka. Przykrywam kolejnym plackiem czekoladowym i powtarzam czynności. Zużywam wszystkie 3 placki. Wierzch ciasta okraszam polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady w odrobinie mleka (ilość mleka dopasowujemy do pożądanej gęstości polewy, ja wlałem około 20-30 ml). Smacznego.
Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Składniki na placki mieszam ze sobą i dzielę na 3 porcje
Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Z każdej porcji wypiekam 1 placek czekoladowy
Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Łączę wiórki, sparzone orzechy, mleko skondensowane i margarynę tworząc krem
Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Gotowe ciasto polewam polewą czekoladową