reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto czekoladowe "Milka"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czekoladowe blaty i biały krem na bazie czekolady- pycha! Ciacho jest lekkie i mało słodkie idealne do popołudniowej kawki :)

Ciasto czekoladowe "Milka" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe "Milka"

 

 

 

  • Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

 

  • Dodatkowo
  • 3/4 szklanki ciepłej wody + 4 -5 kropli olejku waniliowego lub śmietanowego

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe "Milka"

ciasto kakaowe

Ciasto czekoladowe "Milka"
do ponczo wania ciasta można użyć ekstraktu waniliowego lub %

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do piany dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia się cukru.

Następnie dodajemy po jednym żółtku i tu ucieramy już krócej- jak tylko żółtko się połączy z masą dodajemy kolejne.

Wyłączamy robot i dalej działamy już ręcznie.

Do masy przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z kakao- mieszamy szpatułką dokładnie, ale delikatnie, żeby masa nam nie opadła.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia- boków nie smarujemy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Studzimy w tortownicy, dlatego najlepiej mieć takie dwie.

Oba blaty ponczujemy.

masa serowa

Ciasto czekoladowe "Milka"
budyń musi dokładnie wystygnąć przed dodaniem do masła

Odlewamy pół szklanki mleka.
W odlanej części rozrabiamy make ziemniaczaną, resztę mieszając podgrzewamy razem z połamaną czekoladą i cukrem.
Gdy zauważymy że mleko zaczyna "parować" wlewamy rozrobioną mąkę i nie przerywajac mieszania całość zagotowujemy.

Nie wolno zaprzestać mieszania, bo zrobią się kluchy!

Masę budyniową dokładnie studzimy, mieszając od czasu do czasu, żeby nie było "kożucha"

Masło ucieramy na puch i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu- pamiętamy, ze za każdym razem trzeba dokładnie zmiksować masę.

Pod koniec można dodać ekstrakt lub % ;)

Masę dzielimy na połowę

Na dolny blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, na górę wykładamy masę i wkładamy do lodówki.

polewa

Ciasto czekoladowe "Milka"
zamiast gorzkiej można użyć czekolady mlecznej

Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy masło i czekoladę pokrojoną na kawałki oraz cukier- mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania.

Polewę lekko studzimy

Letnią wylewamy na krem- wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Ciasto wyjmujemy na 10-15 minut przed podaniem

Smacznego :)