Ciasto cytrynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dobre ciasto Ciasto cytrynka polecam

 Ciasto cytrynka

Składniki:

Ciasto cytrynka

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa cytrynowa:
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki soku z cytryny (sok z 2 cytryn)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (duże, na ¾ litra mleka, np. Delecta)
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • Pianka:
  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ok. 35 dag herbatników (3-4 paczki)
  • Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej letniej wody«1 2 3 4 5 6 7 8 9»
  • Pokaż duże

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero go przekroić – wtedy biszkopt się nie kruszy.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.

Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.

Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.