dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto - cytrynowy keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Keks to ciasto nie tylko na święta. Piekę je wtedy gdy mam ochotę na pyszny placuszek z dodatkiem smacznych i zdrowych bakalii.

Ciasto - cytrynowy keks

Składniki:

Ciasto - cytrynowy keks

 

  • 3 jajka
  • 2 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, ananas, morele itp.)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cytryna
  • 2 szkl mąki + 2 łyż
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyż mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto - cytrynowy keks

Pierwszy etap:

Ciasto - cytrynowy keks
Wszystkie bakalie mieszamy z dwiema łyżkami mąki.

Rodzynki wcześniej moczymy i odsączamy. Morele, orzechy i migdały kroimy w mniejsze kawałki. Bakalie mieszamy z dwiema łyżkami mąki.

Drugi etap:

Ciasto - cytrynowy keks
Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Margarynę miksujemy z cukrem. Stopniową dodajemy żółtka. Z cytryny ścieramy skórkę i dodajemy do masy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Miksujemy.

Na koniec dodajemy ubite białka z dodatkiem soli. Delikatnie mieszamy.

Trzeci etap:

Ciasto - cytrynowy keks
Do ciasta dodajemy bakalie i przekładamy do podłużnej formy.

Na koniec do ciasta dodajemy bakalie i mieszamy. Ciasto wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.

Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy. Z cytryny wyciskamy sok. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż uzyskamy gładki lukier.

Oblewamy ciasto lukrem.

Smacznego!