czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto cytrynowo-cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wilgotne, aromatyczne, o pięknym żółto - zielonym kolorze - takie jjest właśnie to jesienne ciasto z dodatkiem cukinii.

Ciasto cytrynowo-cukiniowe

Składniki:

Ciasto cytrynowo-cukiniowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • cytryna,
  • 1 szklanka startej cukinii,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo-cukiniowe
Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st.

Tagi:

cukinia