tysia874

tysia874

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

ciasto brzdąc

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to może byc podane jako torcik świąteczny

ciasto brzdąc

Składniki:

ciasto brzdąc

 

  • 6 jaj
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek wódki
  • 1/2 kostki czekolady
  • paczka płatków migdałowych
  • szklanka mocnej osłodzonej herbaty

Sposób przygotowania:

ciasto brzdąc
Biszkopt: ubic na sztywno białka z 4 jaj, dodac szklankę cukru i ubijac aż się rozpuści, dodac żółtka i delikatnie wymieszac,wsypac pół szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i pół szklanki mąki ziemniaczanej i dokładnie powoli wymieszc.Włożyc masę do okrągłej tortownicy lub prodziża i piec 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wystygnięty placek przekroic na 3 krążki. Krem:żółtka z dwóch jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze wymieszac i gotowac na małym ogniu,kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstniec zdjąc z ognia i odstawic do ostygnięcia. Utrzec margarynę z kakao i stopniowo dodawac wystudzoną masę, ubic pianę z 2 białek i powoli delikatnie mieszając dodac je do masy. Krążki biszkoptów nasączyc herbatą z wódką i przełożyc kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.Wierzch ciasta posypac startą czekoladą a boki posiekanymi płatkami migdałów.

Tagi:

czekolada