Lakota

Lakota

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ciasto budyniowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto budyniowe z kurzonką.

Ciasto budyniowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto budyniowe z kruszonką

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 budynie malinowe
  • 1,5 litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z kruszonką
1. Połączyć 3 szklanki mąki, 1 kostkę margaryny, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i 4 jajka. Zagnieść składniki na kruche ciasto. Odstawić do lodówki na 40 min. 2. Ugotować budyń wg. przepisu. Przestudzić (uważać, żeby za bardzo nie zgęstniał). 3. Z pół kostki margaryny, szklanki cukru i szklanki mąki wyrobić kruszonkę, 4. Posmarować prostokątną blachę margaryną. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę. Piec w temp. 180st, do momentu aż się zarumieni,następnie wyciągnąć z piekarnika. 5. Na upieczony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić przestudzony budyń. Wierzch posypać kruszonką. 6. Wstawić do piekarnika i piec ok.45-60 min, w temp.180st.

Tagi:

jajko jajka