madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto orzechowo- karmelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche warstwy miodowego ciasta przełożone budyniem oraz karmelem, z orzechami w miodzie na wierzchu.

Ciasto orzechowo- karmelowe

Składniki:

Ciasto orzechowo- karmelowe

Kruche ciasto

Warstwa orzechowa

Dodatkowo

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szkl mleka
  • 1 puszka kajmaku

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo- karmelowe

Ciasto

Ciasto orzechowo- karmelowe
Do przesianej mąki pszennej dodajemy resztę składników

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy do niej sodę, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier i pozostałe składniki. Całość zagniatamy do momentu aż uzyskamy jednolite ciasto.

ETAP 2:

Ciasto orzechowo- karmelowe
każdą cześcią ciasta wylepiamy blaszkę

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą porcję ciasta wylepiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Orzechy

Ciasto orzechowo- karmelowe
Orzechy smażymy kilka minut z dodatkami

Do rondelka wrzucamy margarynę cukier i miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy. Smażymy kilka minut aby orzechy się zarumieniły ale nie przypaliły.

Tak przygotowane orzechy wlewamy na jedną blaszkę z ciastem.

Pieczenie

Każdą blaszkę z ciastem oraz jedną z orzechami pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

Budyń

Gotujemy budyń na mleku wg wskazówek podanych na opakowaniu

Składanie

Na jednym kruchym cieście rozsmarowujemy ugotowany budyń i nakrywamy go drugim blatem. Na nim układamy masę karmelową i przykrywamy to plackiem z orzechami. Pozostawiamy do następnego dnia wtedy jest najlepszy.


Tagi:

ciasto orzechy