pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto na pizzę II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto które zawsze wychodzi a nie trzeba być mistrzem w robieniu ciasta drożdżowego ( wystarczy zamieszać )Idealne gyd chcemy obiad lub kolację przygotować wcześniej a później tylko wykończyć poniewać powinno postać w lodówce minimum 4 godziny.

Ciasto na pizzę II Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na pizzę II

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę II
Oliwę.wodę,sól,cukier i drożdże wrzucamy do dość sporej miski i mieszamy ze sobą ( np.łyżką) a następnie odstawiamy na około 15 min ( mieszanka ma się spienić) Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ( mieszamy np. łyżką drewnianą ale nie za długo,tylko do połączenia się składników) Nie wyrabiamy ciasty zbyt długo!! Gotową kulę ciasta zostawiamy w misce,obsmarowujemy oliwą z oliwek ,przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( można nawet na całą noc) Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki,rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką,formujemy pizzę,dajemy dowoln dodatki i pieczemy na samym dole piekarnika w 230°C przez około 15-20 min. Smacznego :)
Ciasto na pizzę II
Etap 1 wodę oliwę sól cukier i drożdże mieszamy,odstawiamy do spienienia a następnie dodajemy mąkę i mieszamy ,odstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
Ciasto na pizzę II
Etap 2 Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki,wałkujemy i formujemy pizzę