marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto migdałowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przesiać dwukrotnie mąkę z proszkiem do pieczenia,utrzeć kolejne składniki,dodać migdałów,wymieszać.Dać do formy,wstawić do piekarnika.Piec.

Ciasto migdałowe.

Składniki:

Ciasto migdałowe.

 

  • 30 dag.mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 15 dag.masła,
  • 12 dag.cukru,
  • 3 jajka,
  • szklanka jogurtu lub maślanki,
  • 12 dag.migdałów,
  • syrop:40 dag.cukru,
  • szklanka wody,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe.
Przesiać dwukrotnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.Utrzeć
na krem masło z cukrem,dodać jajka,a na koniec mąkę i jogurt.Do
utartego ciasta dodać migdały i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 45 min.Po up-
-ieczeniu wystudzić.Gotować syrop przez 5 min. i gorącym oblać ciasto.Wystudzić.Podawać je na zimno z bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka