Ciasto marchewkowo-piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały.

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Składniki:

Ciasto marchewkowo-piernikowe

 

  • 4 jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo-piernikowe
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.