Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciastka pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Te ciasteczka rzeczywiście wyglądają jak pieczarki

Ciastka pieczarki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka pieczarki

 

  • 3 szkl mąka,
  • 4 szt żółtka,
  • 20 dag masło,
  • 15 dag cukier puder,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciastka pieczarki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Wlać żółtka, śmietanę, cukier puder, skórkę z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć. Z ciasta formować małe kuleczki. Na talerzyk wsypać kakao, zamaczać w nim górną stronę butelki, delikatnie naciskając kulki z ciasta. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp 180 stopni
Ciastka pieczarki
Etap 1
Ciastka pieczarki
Etap 2