lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka maślane z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 52
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzień dziecka dzisiaj obchodzimy na słodko. Dla małych i dużych pyszne maślane rarytasy. Zapraszam wszystkich.

Ciastka maślane z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka maślane z rodzynkami

Składniki:

  • 400 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1.1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1.1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciastka maślane z rodzynkami

Robimy ciasto na ciastka:

Do misy dodajemy zimne pokrojone masło w kostkę i wsypujemy cukier. Zostawiamy na pół godziny, by masło zmiękło.
Miksujemy, aż powstanie gładką masa. Dodajemy jaja i nadal miksujemy. Wsypujemy sodę i przesianą mąkę. Miksujemy nadal, ciasto odchodzi od ścianek.
Przekładamy ciasto na stolnice i dodajemy do niego rodzynki. Zarabiamy ciasto rękoma, formujemy małe kuleczki, które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczamy ręka i wychodzą płaskie.
Pieczemy w 180 stopniach koło 15 minut .

Inspiracja dla mnie były ciasteczka z jednego z blogów.

Ciastka maślane z rodzynkami
Zimne masło pokroiłam w kostke i wsadziłam do miski , wsypałam cukier i zostawiłam na 30 minut by zmiekło
Ciastka maślane z rodzynkami
Dodajemy jaja i pozostałe składniki . Miksujemy do mometu , aż ciasto bedzie odchodziło od ścianek
Ciastka maślane z rodzynkami
Zmiksowane ciasto przekładam na stolnice i dodaje rodzynki
Ciastka maślane z rodzynkami
Formuje małe kuleczki i kładę je na papierze do pieczenia , rozpłaszczam ręką

Tagi:

ciastka deser