marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka korzenne z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Dać składniki na ciasto na stolnicy,wyrobić,zagnieść w kulę,wsadzić do lodówki.Po wyjęciu rozwałkować,wykrawać ciastka,ułożyć na blasze.Piec

Ciasteczka korzenne z makiem.

Składniki:

Ciasteczka korzenne z makiem.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki śmietanki słodkiej,
  • 100 g.masła,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej oraz sproszkowany cynamon,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka maku niebieskiego,
  • 1 białko do posmarowania,
  • tłuszcz do blachy,
  • garstka grubego cukru kryształu lub brown sugar do posypki,
  • arkusz folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne z makiem.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,skr-
-oić na wiórki kostkę masła,zmieszać z mąką,zrobić dołek i wbić jajka,cukier,cukier waniliowy,mak,łyżeczkę przyprawy korzennej,łyż-
-kę cynamonu i 1/4 szklanki śmietanki.Wyrobić i zagnieść w kulę,
wsadzić ciasto w folię i na pół godziny do lodówki.Po wyjęciu rozw-
-ałkować i wykrawać foremką rożne kształty.Nagrzać piekarnik do
temp.180-200 st.C,a blachę natrzeć tłuszczem roślinnym,wyłożyć
folią aluminiową i układać ciastka w 3-4 cm.odstępie oraz posmarować je roztrzepanym białkiem lekką warstewką i posypać
po wierzchu grubym cukrem kryształem lub brown sugarem na miał-
-ko.Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika i piec ok.15-20 min.
Po wyjęciu ostudzić,zdjąć i układać następną turę ciastek,aż do zu-
-życia zapasu ciasta.