akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chrupki chleb skandynawski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki ( zmniejszyłam tylko składniki o połowę). Chrupki, prosty do zrobienia chleb skandynawski. Bardzo cieniutki i delikatny. Najlepiej smakuję na słodko z dżemem i miodem. Serdecznie polecam!

Chrupki chleb skandynawski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupki chleb skandynawski

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupki chleb skandynawski
1. wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie odstawić na 15 minut do zmięknięcia płatków owsianych. 2. Po tym czasie masę podzielić na dwie równe części. Każdą wylać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze rozprowadzić na grubość około 3 mm. Obie części piec w 170st.C około 60 minut z termoobiegiem ( u mnie krócej!) Po około 10 minutach pieczenia wyjąć chlebki z piekarnika i za pomocą ostrego noża podzielić każde na 8 równych trójkącików. Włożyć do piekarnika i kontynuować pieczenie, uchylając co jakiś czas piekarnik na 5 minut, aby uwolnić parę wodną, dzięki czemu chlebki będą chrupiące. 3. Po upieczeniu ostudzić. Podawać z miodem i dżemem. Smacznego!
Chrupki chleb skandynawski
Ciasto na chlebek skandynawski po odstawieniu na 15 minut.
Chrupki chleb skandynawski
Wyłożenie masy na chleb skandynawski do tortownicy.
Chrupki chleb skandynawski
Upieczony, chrupki chleb skandynawski.
Chrupki chleb skandynawski
Pokrojony pyszny, chrupki chleb skandynawski.

Tagi:

chleb