EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Chłopskie smarowidło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków.

Chłopskie smarowidło Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłopskie smarowidło

 

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 3 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 350g kiełbasy
  • 2 jabłka
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłopskie smarowidło

ETAP 1:

Chłopskie smarowidło
słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka

Drobno posiekać cebulę a kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko, zetrzeć na tarce o grubych oczkach a słoninę pokroić w drobną kostkę.

ETAP 2:

Chłopskie smarowidło
całość smażyć doprawić majerankiem, solą pieprzem

Słoninę przełożyć do garnka, cały czas mieszając topić do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie wrzucić cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko.

Smażyć wszystko jeszcze kilka minut.

ETAP 3:

Chłopskie smarowidło
dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać

Całość wymieszać , doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

ETAP 4:

Chłopskie smarowidło
wystudzić i przelać do słoiczków, można dodatkowo pasteryzować.

Po wystudzeniu przelać do słoiczków i zagotować.