justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Chłodnik z buraczków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W czasie lata, kiedy nie chce się długo stać w kuchni taki chłodnik jest idealnym obiadem, chłodny i bardzo smaczny zarazem

Chłodnik z buraczków

Składniki:

Chłodnik z buraczków

 

  • Botwina 1 pęczek
  • bulion warzywny
  • Jogurt naturalny ½ l
  • Sól
  • pieprz
  • cukier ½ łyżki
  • ocet 1 łyżka
  • jajka 4 sztuki
  • koperek garść
  • rzodkiewka 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Chłodnik z buraczków
Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy w drobną kosteczkę. Zalewamy bulionem, ale nie za dużo tak, aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy pieprz, cukier, ocet i doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości i studzimy.

Do ugotowanej botwinki dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojoną w małe kawałeczki rzodkiewkę i jogurt. Dokładnie mieszamy.

Połowę ugotowanych na twardo jajek kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika.

Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Pozostałe jajka dzielimy na ćwiartki i układamy na wlanej do miseczek zupie.

Tagi:

jajko jajka