Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłodnik z botwinki na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5005

Botwinkę przebrać, umyć starannie kilkakrotnie zmieniając wodę, o sączyć i drobno

Chłodnik z botwinki na jogurcie

Składniki:

Chłodnik z botwinki na jogurcie

 

  • CHŁODNIK Z BOTWINKI NA JOGURCIE 100 g botwinki
  • 3/4 szklanki jogurtu lub kefiru
  • 50g świeżego ogórka
  • sok cytrynowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku ze szczypiorkiem
  • 1/2 jaja ugotowanego na twardo
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki na jogurcie
Botwinkę przebrać, umyć starannie kilkakrotnie zmieniając wodę, o sączyć i drobno pokroić. Zagotować około 1/2 szklanki wody, osolić, włożyć botwinkę, ugotować w odkrytym rondlu. Gdy zmięknie, odstawić i lekko skropić sokiem z cytryny. Ostudzić, botwinkę wymieszać z jogurtem lub kefirem. Ogórek umyć, obrać i pokroić w plasterki; włożyć do zupy. Przyprawić do smaku i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Zupę wymieszać z zieleniną, dodać pokrojone w cząstki jajo na twardo. Amatorzy mogą dodać młody ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę.