jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką to pieczywo które smakuje świetnie bez dodatków, gdyż wszystkie dodatki ma w środku.

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką

 

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula czerwona, posiekane drobno
  • 150 g listków pokrzywy
  • 100 g roszponki
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 80g mąki żytniek razowej 2000
  • 120g grubo tartej goudy
  • 250ml maślanki
  • 1 jajko
  • 60g sera feta
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli do ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy umyte pokrzywy (same czubki), oraz roszponkę i smażymy do czasu aż zielenina zwiędnie. Gdy farsz ostygnie łączymy go z ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180' , wykładamy formę papierem do pieczenia. Przesiewamy obie mąki do miski, mieszamy połowę startego sera, wbijamy w nią jajo,dodajemy sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagniatamy lepkie ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadzamy farsz na cieście, posypujemy pokruszoną fetą oraz resztą goudy po czym rolujemy chlebek. Umieszczamy na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawamy wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Smarujemy odrobiną maślanki,,oprószamy mąką żytnią i pieczemy około 40 minut na złoty kolor . Studzimy przed podaniem. 
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Czyścimy, myjemy młode listki pokrzyw i roszponki
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadzamy farsz na cieście
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Posypujemy ciasto równomiernie pokruszoną fetą .
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Przed zrolowaniem posypujemy ciasto reszta stertej goudy