Sposób przygotowania:
Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami
Do miski wsypujemy krupczatkę oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą. Dosypujemy cukier trzcinowy, za każdym razem mieszamy drewnianą łyżką. Orzechy nerkowca i słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, a potem wsypujemy do miski i mieszamy.
Wsypujemy sól. Wsypujemy czarny sezam, znowu mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do miski. Morele, śliwki i figi suszone kroimy na mniejsze części i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie "odgazowujemy" ciasto. Później przekładamy do foremek silikonowych i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy chlebki na kratce. Smacznego !
Wsypujemy sól. Wsypujemy czarny sezam, znowu mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do miski. Morele, śliwki i figi suszone kroimy na mniejsze części i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie "odgazowujemy" ciasto. Później przekładamy do foremek silikonowych i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy chlebki na kratce. Smacznego !