Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam piec i jeść chlebki z bakaliami. Konsumuje je przeważnie z białym serkiem. Chlebki te również wyśmienicie smakują z samym masełkiem.

Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami
Do miski wsypujemy krupczatkę oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą. Dosypujemy cukier trzcinowy, za każdym razem mieszamy drewnianą łyżką. Orzechy nerkowca i słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, a potem wsypujemy do miski i mieszamy.

Wsypujemy sól. Wsypujemy czarny sezam, znowu mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do miski. Morele, śliwki i figi suszone kroimy na mniejsze części i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie "odgazowujemy" ciasto. Później przekładamy do foremek silikonowych i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy chlebki na kratce. Smacznego ! 
Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami
Pieczenie chlebków z bakaliami w piekarniku
Chlebek morelowo - śliwkowo - figowy z orzechami
Studzenie pysznych chlebków na kratce, aby nie zaparowały

Tagi:

orzechy chleb