SUPERPRZEPIS

Chlebek do żurku

  • migotka28
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chlebek do żurku Więcej zdjęć (7)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku, co bardzo mi się spodobało.

Składniki:

Chlebek do żurku

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży (16 g)
  • 600 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • oraz
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Chlebek do żurku
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota.

Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę.

Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka.

Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 25-30 minut aż ładnie się przyrumienią, funkcja gór -dół.

Po upieczeni ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem z chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ.

Wydrążone chlebki nasmarować w środku białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut, funkcja termoobieg.

Miseczki napełnić żurkiem, przykryć pokryweczką i podawać. 
Chlebek do żurku
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszać.
Chlebek do żurku
Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Chlebek do żurku
Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka.
Chlebek do żurku
Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka
Chlebek do żurku
Przed podaniem z chlebków odciąć wierzch-tzw.pokrywkę. Wydrążyć miąższ.
Chlebek do żurku
Gotowy upieczony chlebek

Tagi:

pieczywo chleb