zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ten chleb upiekłam dla znajomych mieszkających w Norwegii. Tak więc chlebek pokonał długą drogę. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszej fotki ale chlebek smakował więc polecam skorzystać z przepisu.

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem
Drożdże wymieszać z cukrem. Najlepiej w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Wlać wodę, olej a potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i słonecznikiem a także dodać zmielone na drobnych oczkach ziemniaki. Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, można rozciągać i składać i przełożyć do blachy o wymiarach 14 x 31 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować wodą, posypać słonecznikiem i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.