SUPERPRZEPIS

Chleb z San Francisco /na zakwasie/

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chleb z San Francisco /na zakwasie/ Więcej zdjęć (5)

Ciekawa byłam jak smakuje chleb z San Francisko i już wiem.Wyśmienicie.Polecam początkującym.

Składniki:

Chleb z San Francisco /na zakwasie/

 

  • 250 g aktywnego zakwasu pszennego/dokarmionego min. 8 godzin wcześniej/
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • do smarowania jajko i 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Chleb z San Francisco /na zakwasie/
-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min. Mąkę wymieszać . -375 g mąki , cały zakwas , sól i ocet umieścić w naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto. -Dodać rozpuszczone drożdże. -Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą. -Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny. -Ciasto powinno podwoić swoją objętość. -Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/. -Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. -Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C. -Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut. -Wystudzić na kratce kuchennej. Przepis pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków" i jest wierny oryginałowi.
Chleb z San Francisco /na zakwasie/
Wszystkie składniki wyrobić drewnianą łyżką.
Chleb z San Francisco /na zakwasie/
Przełożyć do foremki a po wyrośnięciu wierzch posmarować jajkiem i śmietaną.
Chleb z San Francisco /na zakwasie/
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut.
Chleb z San Francisco /na zakwasie/
Chlebek kroić po całkowitym wystudzeniu na kratce kuchennej.