Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Chleb z orzechami włoskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny i zdrowy chlebek z orzechami, który znakomicie smakuje nawet kilka dni po przygotowaniu.

Chleb z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami włoskimi
Do dużej miski lub garnka wsypujemy siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy (kilka łyżek możemy sobie odłożyć do słoiczka na zakwas do kolejnego pieczenia). Orzechy w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do 2 małych keksówek nasmarowanych olejem. Trzymamy 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Chleb z orzechami włoskimi
Do dużej miski lub garnka wsypujemy siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników
Chleb z orzechami włoskimi
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy (kilka łyżek możemy sobie odłożyć do słoiczka na zakwas do kolejnego pieczenia)
Chleb z orzechami włoskimi
Orzechy w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.