Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze.Jeżeli mamy możliwość to warto upiec swój chleb.Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie.

Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami

 

  • 5 dag drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 płaska łyżka czarnuszki
  • 1 szklanka ciepłej wody

 

  • dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania:

Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
1.Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto. 2.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło. 3.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce. 4.Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 5.Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na chleb.
Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki.
Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
Chlebek pieczemy około 50 minut do zrumienienia.

Tagi:

chleb