Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Chleb z bananami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

chleb chleb nie typowy ale smaczny i zdrowy

Chleb z bananami i orzechami

Składniki:

Chleb z bananami i orzechami

 

  • 4 jaja
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 4 rozgniecione, bardzo dojrzałe banany
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1 szklanka przepołowionych wiśni

Sposób przygotowania:

Chleb z bananami i orzechami
Podgrzać piekarnik do 180 stopni. Roztrzepać dokładnie jaja, mieszając, dodawać stopniowo cukier, stopione masło i olejek migdałowy. Ciągle mieszając dodać rozgniecione banany.
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
Wlać masę bananowo-jajeczną, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, orzechy i wiśnie.
Wlać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek (20x10) i piec w piekarniku przez 1 godzinę (wsadzona w ciasto wykałaczka powinna być sucha i czysta). Studzić przez 10 minut w foremkach, następnie przełożyć na podstawkę z drutu, aby chleb całkowicie ostygł.

Tagi:

chleb