Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszny chleb! Ze zmielonymi na mąkę ziarnami amarantusa i orzechami włoskimi. Najlepszy z samym masłem lub dodatkiem dobrego sera.

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi

Składniki:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi

ETAP 1:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi
Ziarna amarantusa zmielić na mąkę w młynku do kawy.

Ziarna amarantusa zmielić na mąkę w młynku do kawy.

ETAP 2:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmielony amarantus. Dodać sól i połamane na mniejsze kawałki orzechy.

Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmielony amarantus. Dodać sól i połamane na mniejsze kawałki orzechy.

ETAP 3:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wraz z olejem wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wraz z olejem wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

ETAP 4:

Chleb z amarantusem i orzechami włoskimi
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyścielonej papierem (lub w formie). Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyścielonej papierem (lub w formie). Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.
Wyrośnięty bochenek naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec około 40 minut, wystudzić na kratce.


Tagi:

chleb