grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chleb z ziarnami bez drożdży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z jogurtem naturalnym, siemię lnianym, sezamem i nasionami kopru, bez użycia drożdży. Chleb szybki w przygotowaniu i nie wymagający dużej pracy.

Chleb z ziarnami bez drożdży

Składniki:

Chleb z ziarnami bez drożdży

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mąki samorosnącej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion kopru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju extra vergine

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami bez drożdży

Przygotowanie chleba

Chleb z ziarnami bez drożdży
Do przygotowania chleba możemy wykorzystać ziarna słonecznika lub dyni.

W misce mieszamy obydwa rodzaje mąki. Dodajemy sodę, sól, olej, ziarna sezamu i siemienia lnianego. Wszystko mieszamy, po czym do środka ciasta wlewamy jogurt wymieszany ze 100 ml letniej wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto do połączenia się składników.
Z ciasta formujemy kulę.

Pieczenia chleba

Chleb z ziarnami bez drożdży
Przed pieczeniem wierzch chleba możemy oprószyć ziarnami kopru.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.Wierzch chleba delikatnie nacinamy, oprószamy mąką. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut.