lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na dzisiaj proponuje prosty chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni na drożdżach instant. Bardzo smaczny .

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
Do miski wsypujemy mąkę przesianą w raz z drożdżami suszonymi . Dodajemy sól słonecznik i pestki dyni . Podgrzewamy wodę aby była ciepła ( nie gorąca ) i wlewamy do mąki z dodatkami . Mieszamy ręką tak aby ciasto połączyło się i odchodziło od reki , było gładkie i błyszczące . Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i delikatnie obsypujemy mąką . Przekładamy ciasto delikatnie i zmoczonymi dłońmi formujemy ciasto chlebowe. Do pieca wkładamy blaszkę z wodą na dół , a wyżej wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem chlebowym. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach ( bedzie wilgotno i skórka bedzie bardziej przypieczona i chrupka ).
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
Do miski wsypujemy mąkę przesianą w raz z drożdżami suszonymi .
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
Podgrzewamy wodę aby była ciepła ( nie gorąca ) i wlewamy do mąki
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
Dodajemy sól słonecznik i pestki dyni .
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i delikatnie obsypujemy mąką . Przekładamy ciasto delikatnie i zmoczonymi dłońmi formujemy ciasto chlebowe.