reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb pszenno żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis jest bardzo prosty, jedyny mankament to czas potrzebny do wyrastania jednego bochenka. Mimo to bardzo polecam, bo chlebuś jest pyszny :)

Chleb  pszenno żytni

Składniki:

Chleb pszenno żytni

 

 

  • 15 g czyli 1,5 łyżeczki soli

 

 

 

  • 400 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni

zaczyn

Chleb  pszenno żytni
na początku zaczyn jest bardzo gęsty- ale taki ma być:)

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody, dodajemy 100 g mąki, dokładnie wymieszamy i odstawiamy na 30 - 60 minut.

pierwsze zarabianie

Chleb  pszenno żytni
wyrobione ciasto lekko posypujemy mąką i przykrywamy folią spożywczą

W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól.

Wyrośnięty zaczyn i wodę dodajemy do reszty mąki i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut.

Wyrobione przykrywamy folią spożywczą ( ja dodatkowo przykryłam czystą ściereczka) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej.

formowanie

Chleb  pszenno żytni
ciasto rośnie dość długo, ale im dłużej, tym chleb jest smaczniejszy i delikatniejszy

Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość, ale w połowie tego czasu zwilżoną ręką naciągamy każdy bok ciasta do środka- przykrywamy i pozostawiamy do dalszego wyrastania.



Ciasto przekładamy na blat albo stolnicę oprószoną mąką i formujemy podłużny bochenek.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na kolejne 1,5 godziny do drugiego wyrośnięcia.

pieczenie

Chleb  pszenno żytni
najlepiej piec do takiego koloru jak nam odpowiada

Chleb nacinamy bardzo ostrym nożem albo skalpelem w kilku miejscach.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra - dół), spryskujemy od środka wodą, albo wrzucamy na spód kilka kostek lodu, żeby zaparować piekarnik.

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez około 40 -45 minut.

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia, aby odparował.


Tagi:

chleb pieczywo