Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Chleb pszenno- żytni na zakwasie- doskonale smakuje ze świeżym masełkiem. Ma chrupiącą skórkę. Każdemu będzie smakować.

Chleb pszenno- żytni na zakwasie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Zaczyn

  • 50 g zakwasu żytniego,
  • 130 g mąki żytniej razowej,
  • 170 ml letniej wody,

Chleb

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno- żytni na zakwasie
1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.

2. Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.

3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.

4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.

5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.

7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.  
Chleb pszenno- żytni na zakwasie
Chleb pszenno- żytni na zakwasie- warto go przygotować

Tagi:

chleb pieczywo