ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Chleb słonecznikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię takie domowe pieczywo, tym razem zapraszam na chlebek słonecznikowy. Pachnący idealny na śniadanie lub kolację.

Chleb słonecznikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb słonecznikowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy
Mąkę mieszamy razem z solą i słonecznikiem. 3 łyżki przekładamy do kubka, dodajemy rozkruszone drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.

Rozczyn dodajemy do mąki i razem z wodą mieszamy. Następnie zagniatamy całość, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Keksówkę o wymiarach 9x24 cm posmarować masłem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto. Wierzch zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Zostawić na 20 minut, by podrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30-40 minut. Pieczemy do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje.
Chleb słonecznikowy
Chleb przełożyć do keksówki i posypać słonecznikiem.