SUPERPRZEPIS

Chleb na zakwasie z dynią i orzechami

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami Więcej zdjęć (5)

Długo wilgotny, aromatyczny chleb z dynią i orzechami, z dodatkiem prażonego słonecznika. Na zakwasie, więc długo świeży.

Składniki:

Chleb na zakwasie z dynią i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
Dynię umyć, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić. Odważyć 300 g, wrzucić do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić. Do misy robota wrzucić zmiksowaną dynię, zakwas, wodę i miód. Dodać ziarna. Wymieszać.

Wsypać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Następnie ciasto odgazować, przełożyć do dwóch długich keksówek i oprószyć mąką, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.  
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
dynię umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i upiec do miękkości
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
następnie wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
Słonecznik wsypać na suchą patelnię i uprażyć
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
do misy robota wlać zakwas, puree z dyni, ziarna i pozostałe składniki