aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Chleb maczany w jajku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chrupiące smażone tosty maczane w jajku. Z delikatną skórką na zewnątrz i mięciutkim lekko soczystym wnętrzem.

Chleb maczany w jajku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb maczany w jajku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb maczany w jajku
Do miski wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej. W roztrzepanych jajkach maczamy kromki chleba i smażymy je na patelni, do momentu aż będą zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.Przygotowujemy sos czosnkowy : do miski wlewamy śmietanę i dodajemy majonez. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie mieszamy ze sobą, aby nie było grudek śmietany i majonezu. Ciepłe tosty podajemy z sosem czosnkowym.
Chleb maczany w jajku
Do miski wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Chleb maczany w jajku
W roztrzepanych jajkach maczamy kromki chleba.
Chleb maczany w jajku
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kromki chleba.
Chleb maczany w jajku
Gdy jedna strona zrumieni się, to obracamy je na drugą i smażymy do zrumienienia skórki.